Czarna herbata i jej właściwości

Czarna herbata jest najpopularniejszą i najbardziej powszechną odmianą tego trunku. Codziennie piją ją tysiące, a nawet miliony ludzi na całym świecie, a dla wielu stała się ona nieodłącznym elementem dnia codziennego. Charakteryzuje się jasno bądź ciemnoczerwoną barwą i bardzo przyjemnym, choć ulotnym, aromatem. Powstaje dzięki procesowi fermentacji liści zielonej herbaty, który przebiega różnie w zależności od regionu z którego pochodzą liście.

Cała moc herbaty kryje się w jej listkach, które bogate są w alkaloid zwany teiną, której działanie jest bardzo zbliżone do kofeiny. Jednak w przeciwieństwie do niej, jej działanie nie jest tak gwałtowne, więc nie ma niekorzystnego wpływu na nasze serce i układ krążenia. Ma swój wpływ także na nasze samopoczucie, które po wypiciu filiżanki czarnej herbaty może ulec delikatnej poprawie. Oprócz teiny, zawiera również metyloksantyny: teofilinę i teobrominę, które wykazują działanie łagodnie pobudzające i lekko moczopędne.

Właściwości czarnej herbaty:

  • działa pobudzająco
  • pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych
  • hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym
  • obniża ciśnienie krwi
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca
  • chroni zęby przed próchnicą dzięki fluorowi (działa tylko niesłodzona)
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • wydziela garbniki, które powodują mniejsze wchłanianie mikro i makroelementów

Innymi związkami znajdującymi się w czarnej herbacie są zasady purynowe, sole mineralne, witaminy B2, B6 i K, olejek eteryczny, polifenole (flawonoidy). Dzięki polifenolom odgrywa pewną rolę w zwalczaniu cholesterolu we krwi, a zwłaszcza tego złego. Czarna herbata wykazuje też działanie przeciwutleniające, czyli neutralizujące wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek i tkanek. Polifenolom przypisuje się także działanie przeciwnowotworowe. Czarne herbata bogata jest we flawonoidy, ale nie bardziej niż zielona, która nie podlega procesowi fermentacji. Ogólnie uważa się, że jej regularne spożywanie może zapobiegać rakowi piersi, żołądka, jelita grubego, płuc oraz prostaty.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*