Lecznicze właściwości malin

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Według mitologii rzymskiej maliny miały niegdyś kolor biały, a pochodzenie ich dzisiejszej, czerwonej barwy wiąże się z osobą boga Jowisza i jego opiekunki, nimfy Idy. Otóż, pewnego razu, kiedy Jowisz był jeszcze małym chłopcem, przez swoje głośne zachowanie, chciał wyprowadzić z równowagi kapłanów bogini urodzaju. Nimfa próbowała uciszyć malucha malinami, jednak, gdy się po nie schyliła, skaleczyła się w palec, a kropla jej krwi spadła na owoc i zabarwiła go na czerwono.  Tak wyjaśnia proweniencję koloru owoców maliny mitologia. Bardzo ciekawa historia, ale oczywiście należy spojrzeć na nią z przymrużeniem oka. Dość już domysłów, przejdźmy do faktów…

Maliny są jednymi z najbardziej lubianych przez nas owoców, a sporządzone z nich przetwory i soki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Krzewy malin można spotkać w ogrodach, albo rosnące dziko w lasach całej Europy.

Lecznicze właściwości malin są znane od wielu lat lat. W dawnej medycynie tybetańskiej ich liście były szczególnie polecane w leczeniu nerwicy oraz ostrych i przewlekłych zakażeń. Natomiast w medycynie ludowej, maliny już od dawna odgrywały ważną rolę. Znajdywały i wciąż znajdują swe zastosowanie w leczeniu różnych chorób, a przede wszystkim przy przeziębieniu i grypie, skurczach mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, macicy i jelitach. Sok z owoców malin ma działanie napotne, rozgrzewające i rozkurczowe. Idealnie wpływa na ulepszenie perystaltyki jelit, wspomaga leczenie biegunek i nieżytów żołądka.

Maliny są bogate w wiele cennych dla zdrowia związków i minerałów:

  • kwas jabłkowy
  • kwas askorbinowy
  • kwas cytrynowy
  • śluz
  • lecytyna
  • pektyny
  • związki żywicowe
  • żelazo
  • miedź
  • fosfor
  • wapń
  • węglowodany
  • białko
  • tłuszcze
  • witaminy: B1, B2, B6, C, PP
  • prowitaminę A

Jak przygotować napar z malin?

Aby przygotować napar z malin, wystarczy mieć susz z owoców malin i szklankę wrzątku. Susz zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie miksturę należy przecedzić i wypić, dopóki jest jeszcze ciepła.

Jak w lecznictwie wykorzystuje się liście maliny?

Liście malin znane są ze swych przeciwbakteryjnych i ściągających właściwości. Regulują pracę układu pokarmowego, pomagają w zaburzeniach miesiączkowania i wspomagają leczenie upławów.

Liście malin należy zebrać w okresie kwitnienia, ususzyć i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Stosować w postaci:

  • naparów – skutecznie niwelują biegunkę i bolesną miesiączkę
  • dodatku do herbaty
  • płukanki w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła

Jak sporządzić syrop z malin?

Dojrzałe i przebrane maliny zasypujemy cukrem (pół na pół), a następnie kilka minut smażymy. Potem pozostawiamy pod przykryciem aż do następnego dnia. Na drugi dzień ponownie wszystko podsmażamy, a następnie przecieramy przez sito. Miazgę przekładamy do słoików i pasteryzujemy, a sok przelewamy do butelek.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*