Wiosenne alergie

Wiosenne alergie

Początek wiosny dla większości z nas kojarzy się głównie z pięknem związanym z kwitnącymi wokoło kwiatami. Niestety jest to również czas  sezonowych  alergii, które mogą objawiać się swędzeniem oczu, dusznościami, uporczywym katarem i ogólnym uczuciem „rozbicia”.  W jaki sposób można zredukować te objawy?

Objawy wiosennej alergii

Wzmożone pyłkowanie roślin to główna przyczyna kwietniowych alergii. Ciepłe wiatry wiosenne sprawiają, że pyłki kwiatów i drzew roznoszą się w powietrzu. Niestety to właśnie te pyłki odpowiadają za odpowiedź immunologiczna naszego organizmu w postaci alergii. W momencie, gdy przedostają się one do dróg oddechowych, organizm otrzymuje sygnał o obecności ciała obcego. Dochodzi wówczas do uruchomienia szeregu mechanizmów obronnych, takich jak opuchnięcie oczu, bóle zatok, kichanie, nagromadzenie płynów w górnych drogach oddechowych, kaszel, a niekiedy nawet ataków astmy.

Istnieje wiele sposobów radzenia sobie z objawami wiosennej alergii. Oczywiście istotne jest to, aby unikać narażenia na działanie pyłków w momencie ich wysokiego stężenia w powietrzu. Niestety nie każdy z nas może sobie pozwolić nie pozostanie w domowym zaciszu. W tym przypadku skuteczne może się okazać stosowanie farmakoterapii lub innych naturalnych sposobów. Chcesz wiedzieć jakich?

Łagodzenie objawów wiosennej alergii 

Stosowanie kombinacji leków przeciwhistaminowych oraz sterydów to jedna z metod niwelowania uporczywych objawów wiosennej alergii. Niestety terapie te często wiążą się z wystąpieniem skutków ubocznych, takich jak:

Istnieją jednak naturalne metody, które działają w łagodniejszy sposób.Dla osób źle tolerujących chemiczne leki przeciwalergiczne skuteczne może się okazać stosowanie naturalnych terapii.

Jedną z nich jest spożywanie żywności bogatej w kwercetynę, tj. jabłek, pietruszki, brokułów, pomidorów oraz sałaty. Związek ten można również znaleźć w zielonej herbacie oraz czerwonym winie.

Kwercetyna to naturalny składnik pochodzenia roślinnego, należący do grupy flawonoidów, który zapobiega uwalnianiu się histaminy z granulocytów zasadochłonnych. Histamina jest mediatorem stanów zapalnych i jej działanie może prowadzić między innymi do przekrwienia błony śluzowej nosa oraz zaczerwienienia i swędzenia oczu.  W związku z tym, że kwercetyna hamuje działanie histaminy – w ten sposób skutecznie ograniczamy objawy alergii. Istotne jest jednak to, aby terapię wykorzystującą działanie tego flawonoidu rozpocząć 6 tygodni przed początkiem „sezonu alergii”. Minimalna, dzienna dawka kwercetyny nie powinna być niższa niż 1000mg na dobę. Można ją również uzupełnić za pomocą suplementów diety.

Kolejnym ważnym składnikiem jest ziele pokrzywy, które działa podobnie jak wiele leków przeciwalergicznych. Można przyrządzić z niego napar lub kupić w sklepie zielarskim gotową herbatkę z  pokrzywy. Istnieją publikacje naukowe, które potwierdzają, że spożywanie każdego dnia 3-4 szklanek herbaty z pokrzywy może znacząco zredukować objawy wiosennej alergii.

Jeżeli planujemy połączyć działanie terapii naturalnej oraz farmakologicznej to należy pamiętać o tym, że wcześniej należy skonsultować się z lekarzem. Składniki pochodzenia roślinnego mogą niekiedy wchodzić w interakcję z substancjami farmakologicznymi.

Początek wiosny to trudny moment dla alergików. Jednak stosowanie leków lub terapii naturalnych może w znaczący sposób zredukować uporczywe objawy wiosennej alergii.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*